
Güvenli İnternet Günü (GİG) , dijital teknolojilerin özellikle çocuklar ve gençler arasında güvenli ve pozitif kullanımını desteklemek amacıyla Avrupa Komisyonu’nun desteğiyle, INSAFE/INHOPE ortak ağı tarafından her şubat ayında organize edilmektedir.
Her yıl düzenli olarak yapılan Güvenli İnternet Günü (GİG) , güncel endişeleri yansıtan bir konuyu seçmekte ve siber zorbalıktan sosyal ağlara kadar ortaya çıkan çevrimiçi sorunların farkındalığını artırmayı hedeflemektedir.
Bu sene 9 Şubat’ta kutlanması planlanan Güvenli İnternet Gününün konsepti “Medya okuryazarlığı ve dezenformasyon” dur. Bu çerçevede oluşturduğumuz, etkileşimli etkinliklerle, bilgisayarsız kodlama çalışmaları ve kendimizi test edeceğimiz materyallerle biz de bu günü hep birlikte kutlayalım istiyoruz.
Etkinlik 1 /// Doğru Yanlış Oyunu
Etkinlik 2 /// Bilmece & Bulmaca: Kelimeleri bulmak için önce bilmeceyi çözmelisin.

GÜVENLİ İNTERNET KULLANIMI İÇİN 10 ÖNERİ
(pdf afiş halini indirmek için tıklayın)
1. İnternet ve bilgisayarda çok fazla vakit geçirmeyiniz. Oyuna, kitap okumaya, spora ve sanata vakit ayırmalısınız. İnternet ve bilgisayar kullanma sürenizi diğer işlerinize göre kendiniz ayarlayınız.
2. Bilgisayarın başındayken dik oturun, hareketsiz kalmayın, koltuğunuz sırtınızı desteklesin. Karanlık ortamda bilgisayar kullanmayınız.
3. Güvenli olan İnternet sitelerinin adreslerini ailenizle belirleyiniz.
4. İnternet ortamında tanıştığınız kişiler size kendilerini farklı tanıtabilirler. Tanıştığınız bu kişilerle ilgili ailenize bilgi verin. Sizi İnternet ortamında rahatsız eden kişileri ailenize söyleyiniz.
5. İnternet ortamında kişisel bilgilerinizi vermemeniz gerekir. Hiçbir zaman adınızı, adresinizi, telefon numaralarınızı, şifrelerinizi paylaşmamalısınız. Kimlik çalınması ya da dolandırılma söz konusu olursa ihbar.bilisim@iem.gov.tr adresine e-posta atabilir ya da Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube Müdürlüğüne başvuruda bulununuz.
6. İnternet sohbetlerinde sizi rahatsız eden görüntü, ses ve yazılar yer alırsa hemen ailenize söyleyiniz. Zararlı içeriğe sahip site görürseniz ihbar@ihbarweb.org.tr adresine ihbarda bulununuz.
7. İnternet sitelerindeki bütün etkinliklerin (oyun, yarışma, yazışma…) yaşınıza uygun olup olmadığını mutlaka büyüklerinize danışınız.
8. Bilgisayarınıza yükleyeceğiniz veya indireceğiniz programlara ve içeriklere ailenizle karar veriniz, büyüklerinize sormadan İnternet ortamında alışveriş yapmayınız, kredi kartı bilgilerinizi vermeyiniz.
9. İnternet ortamında hiç kimseye karşı tehdit edici bir dil kullanmayınız.
- Kibar bir dil kullanınız.
- İnternet ortamında büyük harflerle yazı yazmak bağırmak, kabalık anlamına gelebilir.
- Size karşı böyle tutumlar sergileyenler olursa ailenize haber veriniz.
10. Eviniz dışında İnternet’e giriyorsanız, bu yerin neresi olduğu hakkında ailenizi bilgilendiriniz. Sizin için uygun olmayan, sağlıksız ortamlara girmeyiniz. 12 yaşından küçük çocukların İnternet kafelere girmeleri kanunen yasaktır.
Etkinlik 3 /// Piksel Boyama

Aşağıda bulunan görseli indirip yazıcı çıktısı alarak etkinliği gerçekleştirebilirsiniz ya da görsel işleme yazılımıyla piksel boyama yapabilirsiniz.
Etkinlik 4 /// Bilgisayarsız Kodlama Etkinliği

Bilge’yi siber dünya tuzakları ile yan yana olan karelerden geçirmeden tabletine ulaştırabilir misin? Oklar ve dönüşlü okları çizerek adım adım çözümünü çizebilirsin.
Bilgisayarsız kodlama etkinliğinin baskı dosyasını indirmek için tıklayın
Not: Etkinlik 1,2 ve 4 proje ekibi tarafından tasarlanıp oluşturulmuştur. Eğitim amaçlı kaynak belirterek kullanabilirsiniz.
Kaynakça: Etkinlik 3 anonim kaynağı belli değil. Güvenli internet kullanımı için 10 öneri Seçmeli Medya Okuryazarlığı kitabından alıntılanmıştır bilgi afişi tarafımızdan hazırlanmıştır.