D2 4.Hafta 5.Sınıf: Problem Çözmenin Yolu Mantıktan Geçer

Geçen hafta sabit ve değişken kavramından bahsetmiştik şimdi bir etkinlikle öğrendiklerimizi hatırlayalım. (etkinlik güncellenmiştir…)

Bilgi Kutusu /// Sabit Değişken Kavramları

SABİT: İlk biçimiyle kalan değişmeyen ifadeler ve nesnelerdir. Örneğin dünyanın güneş etrafında döndüğü süre sabittir.

DEĞİŞKEN: İlk haliyle kalmayan sürecin içinde farklı değerler alabilen ifadeler ve nesnelerdir. Örneğin; oyundaki skor değişkendir.

OPERATÖRLER VE MATEMATİK SEMBOLLERİ

Problem çözümünde matematiksel ve mantıksal işlemler yapmayı sağlayan semboller vardır.

Matematiksel Operatörler; matematik işlemleri yapılmasını sağlayan sembollerdir. Etkinliğimizi yapalım.

Mantıksal operatörler de bilgisayarın karar vermesi gereken problem durumlarında kullanılır.

  • < Küçüktür : iki değeri matematik dersinde öğrendiğiniz gibi kıyaslar. Örneğin; 1 dakikadan kısa sürede koşarsa kazanır. koştuğu süre < 1 dakika.
  • > Büyüktür : iki değeri matematik dersinde öğrendiğiniz gibi kıyaslar. Örneğin; luna parka 8 yaşından büyükler girebiliyormuş. yaş > 8.
  • <= Küçük eşittir : kıyaslama olmasının yanında eşit olma durumu da var. Küçük eşit denilince aklımıza üst limit gelmeli. Örneğin; “en fazla 5 paket alabilirsiniz”. Alınan ürün paket adeti <= 5. Gördüğümüz gibi üst limit konuldu.
  • >= Büyük eşittir : kıyaslama olmasının yanında eşit olma durumu da var. Büyük eşit denilince aklımıza alt limit gelmeli. Örneğin; “yarışa katılmak için en az 120 cm boyunda olmak gerekir.” boy uzunluğu >= 120. Gördüğünüz gibi alt limit konuldu.
  • = Eşittir : değerler eşit mi bunu kontrol eder. Mesela telefonlarımızda kurduğumuz alarmı düşünelim 07:00’a kurduğunuzda saatin değerinin alarmdaki değerle eşit olup olmadığına bakar ve eşitlik durumda alarm çalar.
  • <> Farklıdır: değerler farklı mı bunu kontrol eder. Ses kapama düğmesine basılmadığı sürece fon müziğini çal. ses durumu <> kapalı
  • VE operatörü: karşılaştırma işlemleriyle kullanılır. Karşılaştırma işlemlerinin hepsi DOĞRU değerini üretiyorsa VE işlemi de doğru değeri verir. Örneğin “Ayşe VE Fatma gelirse sinemaya gideceğiz” cümlesini düşünelim. Sinemaya gitme koşulu 2 arkadaşımızın da gelmesidir. Biri bile gelmese gidilmeyeceği anlaşılıyor.
  • VEYA operatörü: karşılaştırma işlemleriyle kullanılır. Karşılaştırmalardan bir tanesi bile DOĞRU değerini üretiyorsa VEYA işlemi doğru değerini verir. Örneğin; “Metin VEYA Duru bilişim ödevini söylerse, ödevimi yapacağım.” ödevi öğrenmek için en az 1 arkadaşının ödevi söylemesi gerekli.
  • DEĞİL operatörü: karşılaştırma işleminin sonucunu tersine çevirir. Doğru ise yanlış, yanlış ise doğru değerine dönüştürür.

Aşağıdaki görselde şehirler daire ile yollar ise çizgi ile gösterilmiştir. Defne ve ailesi A şehrinde yaşamaktadır ve G şehrinde yaşayan teyzesini ziyarete gideceklerdir. Seyahatleriyle ilgili etkileşimli sorulara görselden yardım alarak cevap verelim.

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.