Video, ses ve resimleri kullanarak video oluşturma, mevcut videoları kesme, jenerik ekleme, birleştirme, sesini kaldırma gibi işlemleri yapan uygulama yazılımlarıdır. Biz dersimizde Microsoft Windows – MovieMaker 2017 ile çalışacağız.

Yukarıda MovieMaker 2017 kullanıcı ara yüzü görülmektedir. Dosya, Giriş… diye yazan üst bölümde menülerimiz, alt soldaki kısımda projeyi ön izlemek için video oynatıcı ve sağ alt tarafta medyaları eklediğimiz kısım görülmekte.
Giriş Menüsü: Video ve fotoğraf ekle düğmesi ile çalışmaya video ve resim dosyaları ekleyebiliriz. Müzik ekle düğmesi ile oluşturduğumuz videoya ses dosyası ekleyebiliriz. Eğer videomuzda ses varsa müzik eklemek bu sesi durdurmaz eklenen müzik fon müziği olur. Web kamerası videosu düğmesi ile bilgisayarda bulunan dahili ya da harici kamera ile video kayıtları oluşturma işlemi gerçekleştirilir. Anlatımı kayda al düğmesi ile videonuza kendi sesinizi ekleyebilirsiniz. Anlık görüntü ile videodaki işaretli kare bilgisayara png formatında kaydolur. Başlık: ile videoya açılış eklenir. Açıklama yazısı ile videomuza alt yazı ekleyebiliriz. Jenerik ile videomuza kapanış bölümü hazırlayabiliriz. AutoMovie temalarıyla seçilen video ya da resime efekt verebiliriz mesela renkli videoyu siyah beyaza dönüştürmek gibi. Giriş menüsünün Düzenleme kısmında ilgili medyayı döndürme, tümünü seçme veya silme gibi işlemler yer almaktadır. Filmi kaydet ile farklı video formatlarında videomuzu kaydedebiliriz. Örneğin bir cihaza göre kayıt alabildiğimiz gibi mp4 formatında dosyalar olarak kaydedebiliriz.
Animasyon Menüsü: Bu bölümde medyalar arası geçişlere efektler verebiliriz.
Görsel efektler Menüsü: resim veya videolara görsel efektler verir.
Proje Menüsü: Videomuzun ekran görüntü boyutu(HD gibi) sesle ilgili bazı işlemlerin yapıldığı bölüm.
Görünüm Menüsü: Çalışma alanının görünümü ile ilgili işlemler.
Video Kırpma İşlemi
Çalışma alanına video eklediğimizde videoyu seçersek yukarıda “Düzenle” adlı bir menü çıkar burada, önce videomuzda başlayacak yere çizgiyi taşıyıp Başlangıç noktası ayarla düğmesine basarsak çizgiden önceki kısmı siler. Eğer çizgiyi bitiş noktası olarak düşündüğümüz yere götürüp Bitiş noktası ayarla dersek bu sefer çizgiden sonrasını keser.


Örnek Uygulama: Akıllı telefonla çektiğimiz fotoğraflardan video ile slayt gösterisi hazırlamak. Bunun için ne yapabiliriz?
Çözüm: İşlem adımlarıyla verilmiştir.
Adım 1. MovieMaker programını aç
Adım 2. Bilgisayarına fotoğrafları aktar
Adım 3. Video ve fotoğraf ekle düğmesine tıkla
Adım 4. Bilgisayarındaki kullanmak istediğin fotoğrafların hepsini seç
Adım 5. Kullanmak istediğin şarkının mp3 dosyasını Müzik ekle ile ekle
Adım 6. Çalışma alanında bulunan fotoğraflara tek tek tıkla ve hepsine farklı farklı geçiş efektleri ver
Adım 7. Projene Başlık ekle
Adım 8. Filmi kaydet ile mp4 dosyası oluştur.
Adım 9. Dosya menüsünden projeni kaydet
Adım 10. İşlem tamamlandı