6.Hafta 6.Sınıf: Bilgi Güvenliği

Öğretmenlere Not: Öğretmen kitabında bu hafta için verilen etkinliğin kazanımlarını biz önceki 2 haftalık eğitimlerde işlediğimiz için ve dersleri de uzaktan eğitimle yaptığımız için bu hafta diğer konuyu işleyeceğiz. Bilgi güvenliği konusundan 2020 LGS sınavının Türkçe bölümünde soru çıktığı için bu konuda “Beceri Temelli Soru” mantığını destekleyen bir çalışma yapacağız. Ben derslerimi müfredat programına göre ve öğrenci gereksinimlerine göre planlamaktayım, bilgilerinize …

Bilgi güvenliği, bilgilerin izinsiz kullanımından, izinsiz ifşa edilmesinden, izinsiz yok edilmesinden, izinsiz değiştirilmesinden, bilgilere hasar verilmesinden koruma veya bilgilere yapılacak olan izinsiz erişimleri engelleme işlemi. (kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Bilgi_g%C3%BCvenli%C4%9Fi)

GİZLİLİK

Bilginin gizliliği, bir bilgiye erişmesi uygun görülen kişiler tarafından erişimin sağlanabilmesini ve yetkisiz kişinin eline geçmemesi durumunu ifade eder.  Örnek: Öğretmenin gönderdiği test sonuçlarını detaylı görmesi ve öğrencilerin detayları görememesi

BÜTÜNLÜK

Bilginin yetkisiz kişiler tarafından değiştirilememesi ve silinememesi orijinalliğini koruması durumudur. Bilgi bütünlüğü kasıtlı olarak bozulabileceği gibi, bilgi sistemlerindeki bazı eksiklikler nedeniyle kullanıcılar tarafından bilmeden ve istemeden de bozulabilir. Örneğin; Öğrencilerin EBA içinde bulunan eğitim materyallerini silememesi ve içerik bütünlüğünün korunması.

ERİŞİLEBİLİRLİK

Bilginin erişim yetkisi olan kişiler tarafından erişilebilmesi ve kullanılabilmesidir. Burada kullanıcının rolüne göre farklı erişim hakları olabilir. Örneğin; EBA’ya girişte; öğretmen, öğrenci gibi ayrı erişim şekilleri olması.

Ek bilgiler için tıkla

VERİ ŞİFRELEME

Bilgi işlem dünyasında şifreleme, verilerin okunabilir bir biçimden yalnızca şifresi çözüldükten sonra okunabilecek veya işlenebilecek bir kodlanmış biçime dönüştürmektir.

Şifreleme, veri güvenliğinin temel yapı taşıdır. Bilgisayar sistemlerindeki bilgilerin bu bilgileri kötü amaçlar için kullanmak isteyen kişiler tarafından çalınıp okunamamasını sağlamanın en basit ve en önemli yoludur. (Kaynak)

Etkinlik 1: Kaynak: Bilge Kunduz 2019 Sorularıhttp://www.bilgekunduz.org/2019-gecmis-gorevler/

Yaşlı Kunduzların Mesajı
Bilge Kunduz, barajın dibinde eski bir ağaç parçası keşfetti. Yakından baktığında tahtaya oyulmuş gizemli işaretleri fark eder. Bu mesajın kunduzların barajda yaşadıkları zamandan kaldığını ve bir kodlama tablosu olduğunu düşünür.

Tabloyu uzun süre inceleyen Bilge Kunduz, sonunda nasıl çalıştığını bulur. Yeni işaretler, ilgili satırlara ve sütunlara atanan sembollerin birleşimi ile oluşmaktadır. Örneğin: ‹H› harfi aşağıdaki şekilde kodlanmıştır:

Bilge Kunduz barajın farklı yerlerinde bu işaretleri gördüğünü hatırlar. Oraya gider ve gerçekten bir ağaçta aşağıdaki mesajı bulur:

Etkinlik 2: LGS 2020 Türkçe Veri Şifreleme Sorusu

Etkinlik 3: bilgeBT’den örnek soru 🙂

Zeynep ile Ece kağıda mesaj yazarken şifrelemeye karar verdiler ve aşağıdaki kuralları kullandılar;

  • yazılan harf eğer sesli harf ise kendisinden 1 sonraki sesli harf ile şifrelenir. (örneğin A yerine E yazılır)
  • yazılan harf eğer sessiz harf ise kendisinden 2 önceki sessiz harf ile şifrelenir. (örneğin D yerine C yazılır)
  • eğer harf büyük yazılmışsa yeni bir kelime başlamış demektir.

Soru: Zeynep Ece’ye “UcışoTemsilKi” yazan bir mesaj göndermiş. Verinin şifrelenmemiş halini bulunuz.

Ek Çalışma 1: Siber Güvenlik Konusunda Barış Özcan’ın Vlog çalışması

Ek çalışma 2:

6.Hafta 6.Sınıf: Bilgi Güvenliği” konusunda Bir Fikir

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.