DÜNDEN YARINA İLETİŞİM


İletişim; kaynağın mesajının bir kanal yani bir araç yardımı ile alıcıya ulaştırılma ve araç bunu destekliyorsa alıcının cevap dönebilmesini de sağlayan süreçtir.
İletişim Araçları

Alıştırma 1: İletişim Araçları Listeleme

İLETİŞİM YAZILIMLARI
1) E-Posta; Günümüzün en önemli yazılı iletişim araçlarından birisi olan eposta, sanal dünyadaki kimliğin başlangıcı sayılır. Eposta ile yazılı mesajın yanında ek dosya da gönderilebilir.

Eposta adresi nasıl alınır?
- En az 13 yaşı doldurmak gereklidir. Eğer Gmail’den adres alacaksanız, “FamilyLink” ile velinize bağlı eposta açabilirsiniz?
- Eposta servis sağlayıcı site seçilir. (gmail, outlook , Hotmail vb.)
- Servis sağlayıcının istediği bilgiler doldurulur. (Ad-Soyad, doğum tarihi vb.)
- Web adresi yazımındaki kurallar burada da geçerlidir.(boşluksuz,küçük harf ve sadece İngiliz alfabesi)
- Sizi yansıtan ve eşsiz bir kullanıcı adı bulunur.
- Güçlü şifre kurallarına uygun şifre belirlenir.

2) Forum; Forum, kullanıcıların belirli konularda fikir alışverişinde bulunduğu, çeşitli paylaşımlar yaptığı bir alanıdır.
Üye olmadan bazı mesajları okuyamaz, resimleri göremez ya da dosya indiremezsiniz. Forumda bir konu hakkında başlık açılır ve kullanıcılar bu başlık altına mesaj yazarak fikirlerini belirtirler. Forumlar sadece bir tartışma alanı değil, aynı zamanda bilgi ve deneyim öğrenme alanlarıdır.
Forumlara üye olan herkes mesaj yazabilir. Bu yüzden gereksiz mesajların çoğalmaması için forumda yöneticiler bulunur. Yöneticiler forum kurallarına uymayan başlıkları ve mesajları silebilir ya da değiştirebilir. Günümüzde pek çok internet sitesi, ziyaretçilerinin birbirleriyle iletişim kurabilmesi için ve kendi marka değerlerini yükseltmek adına forum sayfalarını kullanıcılarına sunmaktadır.

Forumun Sağladığı Kolaylıklar
Foruma açtığınız bir konuyu birçok kişi ile tartışabilirsiniz. Yardıma ihtiyacınız olduğu bir konuda bilgili veya deneyimli kullanıcılara ulaşarak sorununuzu hızlıca çözebilir ya da siz de diğer üyelerin çözüm bulmasına yardımcı olabilirsiniz. Forumda yer alan konuları okuyarak çeşitli konularda bilgi sahibi olabilirsiniz.

3) Blog (Web günlüğü); Blog veya Weblog teknik bilgi gerektirmeden, kendi istedikleri şeyleri, kendi istedikleri şekilde yazan insanların oluşturabildikleri, günlüğe benzeyen web siteleridir. Blog yazanlara blogger denir. Örneğin; wordpress, blogger. Eğer blog video olarak hazırlanmışsa buna Vlog denir. Videolu blog hazırlayanlara vlogger denir, eğer vlog youtube üzerindeyse youtuber da denilebilir.

4) Wiki (Viki); Viki, bir iş birliği etrafında toplanan kimselerin web tarayıcı üzerinden yeni sayfalar oluşturmasına, sayfalarda düzenlemeler yapmasına ve bu sayfaları birbirine bağlamasına olanak sağlayan bir yazılım altyapısı kullanan web sitelerinin genel adı. Örneğin; Vikipedia

6) Sosyal Medya; Sosyal medya, Web 2.0’ın kullanıcı hizmetine sunulmasıyla birlikte, tek yönlü bilgi paylaşımından, çift taraflı ve eş zamanlı bilgi paylaşımına ulaşılmasını sağlayan medya sistemidir. Ayrıca sosyal medya; kişilerin internet üzerinde birbirleriyle yaptığı diyaloglar ve paylaşımların bütünüdür. (facebook, instagram, twitter vb.)

7) İletişim Uygulamaları; görüntülü görüşme(video konferans), sesli görüşme, anlık ileti gibi çeşitli iletişim hizmetleri sağlayan uygulamalar ve programlardır. (whatsapp, Skype,bip vb.)

2020 LGS TÜRKÇE SORUSU




Alıştırma 2: Zamanlamasına göre iletişim örnekleri listeleme
Ek Bilgi /// «Tek yönlü» ve «Çift yönlü» olarak da iletişimi gruplandırabiliriz. Aşağıdaki tabloda örnekleri inceleyelim.
Tek Yönlü | Çift Yönlü |
Radyo | Eposta |
Televizyon | Sosyal Medya |
Gazete | İletişim Yazılımları |

Emojiler özellikle yazılı iletişimde ses tonu, yüz ifademizi kullanamadığımız durumlarda iletişim kazalarını önlemek ve metinlerdeki duyguyu vermek için kullanılır.
BT.6.3.3. İletişim Teknolojileri ve İş Birliği
BT.6.3.3.1. Farklı ve eş zamanlı iletişim sürecini kavrar.
BT.6.3.3.2. Farklı ve eş zamanlı olarak kullanılan iletişim teknolojilerini sınıflandırır.
BT.6.3.3.3. Forum ve sohbet araçlarını listeler.
BT.6.3.3.4. Sesli ve görüntülü iletişim araçlarını listeler.
BT.6.3.3.5. İletişim süreci açısından araçlar arasındaki farklılıkları tartışır.
BT.6.3.3.6. İhtiyaca göre doğru iletişim aracını seçerek etkili biçimde kullanır.