
Aşağıdaki görselleri inceleyelim ve sizce hangileri fotoğraf hangileri çizim bulalım.

KONU ANLATIMI
Fotoğraf nedir? Dijital olan veya olmayan makinelerle çekilen görüntülere FOTOĞRAF denir. Dijital fotoğraf makineleri (DSLR) ile çekilen fotoğraflar hafıza kartına kayıt olur. Genelde JPG uzantılı dosyalar üretilir. Günümüzde özellikle akıllı telefonların gelişmesiyle dijital fotoğrafları telefonlarımızla çekebiliyoruz.

Resim/Çizim nedir? Kağıt üstünde fırça, kalem, boya v.b. veya bilgisayar üzerinde çeşitli programlar ile yapılan çizimlere RESİM veya ÇİZİM denir. Çizimler 2 boyutlu ya da 3 boyutlu olabilir.

Görsel nedir? Fotoğraf, çizim ve resimlerin ortak adına GÖRSEL denir. (Ek bilgi: İngilizcede “image” kelimesi görsel demektir.)
Bitmap ve Vektör Nedir?

Bitmap (raster) görseller “piksel” adını verdiğimiz minik renk kareciklerinden oluşur. Aslında bilgisayar ekranındaki görüntüler de piksellerden oluşur. 1366×768 ekranda 1366 tane sütun ve 768 tane satırın kesişimlerinde renk karecikleri vardır. Bu karecikler çok minicik olduğu için biz görüntüyü pürüzsüz görüyoruz.


Yukarıdaki görselde kedinin fotoğrafının bir görsel işleme yazılımında %800 yakınlaşmış ve piksellerin tam seçilebildiği halini görüyoruz.
Vektör çizimlerde ise görüntüler matematiksel işlemlerle oluştuğu için görüntü boyutlandığında her hangi bir fark oluşmaz. Aşağıdaki görselde eba’daki dijital kitabımızda bir vektörel nesne ile %1200 yakınlaştırılmış hali görülmekte.


GÖRSEL İŞLEME YAZILIMLARI BOŞLUK DOLDURMA ALIŞTIRMASI
KONU ANLATIMI
Biz dersimizde Ms Paint programı ile Canva Web 2.0 aracını göreceğiz. Dersin akışında örnek uygulamalar olacaktır.
Paint Görsel İşleme Programı
Windows işletim sisteminin içinde gelen basit bir görsel işleme programıdır. Paint ile bitmap yani raster görseller oluşturulur. Windows 10 ile birlikte Paint’in 3 boyutlu versiyonu da çıkmıştır. Dersimizde 2 boyutlu versiyonundan bahsedip ek çalışmalarda 3 boyutlu versiyonundan örnek de yapacağız.

Paint Araçları


UYGULAMA ÖRNEKLERİ
Aşağıdaki 4 tane farklı örnek proje vardır.
Uygulama 1 /// Herkes Çizim Yapabilir
İlk uygulamamız “Herkes Çizim Yapabilir” ile geometrik şekilleri kullanarak resim yapacağız. Yetenek ile değil biraz mantığımızı kullanarak yaptıklarınızı görünce şaşıracaksınız çocuklar. Bu çizimde kullanacağımız araçlar; şekiller, boya kovası ve silgi. Yapacağımız resim uzay hakkında olacak.
1.adım: Çalışma alanımızı ayarlamak: Dosya Menüsü –> Özellikler –> Birimler=piksel, Genişlik=1000, Yükseklik=500 şeklinde ayarları yapıp tamam düğmesine basalım.

2.adım: 1.renk siyah(çizim rengi) , 2.renk beyaz(arka alan rengi). Şekillerden ovalle başlayıp bir uzay aracı çizmeye başlayalım. Aşağıdaki gibi ilk önce oval aracı ile dikey bir elips çizdik. Sonra klavyeden shift tuşunu basılı tutarak oval ile daire çizerek mekiğimize cam yaptık. Görseldeki aşamaları takip ederek siz de paintte ya da benzer bir programda çizimi deneyin.

3.adım: Şekiller ile uzay resmimizi detaylandıralım.

4.adım: boya kovası ve boyama araçlarıyla renklendirin 🙂

Uygulama 2 /// Kediler Konuşuyor

1. İnternet tarayıcı açılır.
2. Arama motoruna girilir. (www.google.com)
3. Görsel arama bölümüne gelinir.
4. Kedi yavruları için arama yapılır.
5. Bir fotoğraf beğenilir ve daha yakından görmek için sol tıklanır.
6. Fotoğrafa sağ tıklanarak menü açılır ve menüden “resmi kopyala” komutu seçilir.
7. Paint programı açılır. (Başlat menüsüne basılır à paint yazılıràçıkan listeden paint uygulaması tıklanır)
8. Giriş Menüsünden “Yapıştır” düğmesine basılır ve böylece fotoğraf çalışma alanına yapıştırılır.
9. Kedilerimizin fotoğrafına otomatik şekillerden istediğimiz bir konuşma balonu eklemeden önce 1. Renk siyah, 2. Renk beyaz seçilir. Konuşma balonu tıklanır. Doldurdan düz renk seçilir.
10. Çalışma alanında kedilerin üzerine konuşma balonu çizilir.
11. “Metin” aracına basılır. Konuşma balonunun olduğu yere tıklanır ve konuşma yazılır.
12. Kaydet komutu ile çalışma kaydolur. (dosya türü jpg seçebilirsiniz)
Uygulama 3 /// Kaligrafik Yazı
Bu uygulamamız ise mini bir uygulama. Çalışma boyunu istediğiniz gibi ayarlayın. Kullanacağımız araç fırçalardan güzel yazı fırçası 1 yani 2 numaralı fırça. Boyutu 10px e aldık sonra klavyeden ctrl + tuşlarına 3 kere basarak araç boyutumuzu seçenek dışı arttırdık. Şimdi istediğiniz renkle çalışıp deneyebilirsiniz. Benim denemem aşağıda eminim okula gidip akıllı tahta da sizler çok çok daha iyisini yaparsınız çocuklar.

Uygulama 4 /// 3D Akvaryum
Paint 2D açıkken araç çubuğundan 3D versiyona geçiş yapıyoruz. 3B şekillerden nesne kullanacağız bir de yine boyama araçlarını.
1.adım: kırmızı rengi seçtim isterseniz siz başka renk seçebilirsiniz. 3B şekiller –> 3B modellerden balığı seçtim. Balığı çizdim.

2.adım: çıkartmalardan göz bulup balığıma sürükleyip götüreceğim. Daha rahat eklemek için balığın yüzü size bakacak gibi çevirebilirsiniz. 1.gözü çizip damga sembolüne basın sonra da çıkan 2. gözü taşıyın.

3.adım: balığı boyamayın yani istediğiniz gibi detaylandırın. Balığı yatay alanda çevirerek boyaya bilirsiniz. Arka alanı çizim araçlarıyla renklendirip detaylandırabilirsiniz.


Not: Paint 3D ile vektörel şekilde dosyalarınızı kaydedebilirsiniz.
Özellikle bilgisayarı olmayan tablet ya da telefondan takip eden öğrenciler için en kısa zamanda Canva ya da SketchBook çalışmamız gelecektir.
VİDEO /// Öğretmenimizin onayı ile bu dersin videolu anlatımını ekliyorum.
BT.5.4.1. Görsel İşleme Programları
BT.5.4.1.1. Görüntü dosyası biçimlerini bilir.
BT.5.4.1.2. Görsellerle ilgili düzenleme işlemlerini yürütür.