SUNU HAZIRLAMA PROGRAMLARI

Bir ya da birçok konuda fikirlerinizi, araştırmalarınızı; metin, görsel, ses ve video gibi bir çoklu ortamları bir araya getirerek dijital slaytlar hazırlayıp bunları sunmamızı sağlayan programlardır. Genelde anlatımlarınızı desteklemek için kullanılır.

En çok kullanılan sunu hazırlama programları; Microsoft PowerPoint, Google Slaytlar, Prezi, Apple Keynote, Libre Office ve Open Office. Google Slaytlar ve Prezi online program kurulumu gerektirmeyen sunu hazırlama yazılımlarıdır. Libre Office ve Open Office ise kurulum gerektiren ücretsiz programlardır. Keynote İOS sistemlerde kurulu olan bir programdır. Biz dersimizde lisanslı olan Microsoft PowerPoint 2019 programını göreceğiz. Ayrıca Online sunu hazırlama programlarını inceleyeceğiz.

Yukarıdaki bilgilerin Prezi ile hazırlanmış örnek bir online sunu https://prezi.com/view/cQXVs2ISbPke4qhhzCHh/

Etkili Sunu Hazırlamak İçin

Sunu ya da slayt gösterisi hazırlamadan önce aşağıdaki maddelere dikkat edersek daha güzel ve etkili sunular hazırlamış oluruz.

  1. Renk Kullanımı: Slaytlarda renklerle bütünlük oluşturmak önemlidir. 4 renkten fazla renk kullanılmamalıdır. Yazı rengi ile arka fon renkleri seçilirken herkesin okuyabileceği tonlar seçilmeli.
  2. Sunu yapılacak ortam:
    1. Eğer sunu yapacağınız yer sınıf ve siz akıllı tahta kullanacaksanız; HD ekran(16:9) modunda sunular hazırlayabilirsiniz. Renk kullanımınızda açık renk ya da koyu renk kullanımı önemli değildir.
    1. Eğer sunu yapacağınız yer bir konferans salonu gibi büyük bir yerse ve projeksiyon cihazı kullanacaksanız; standard(4:3) modunda sunular hazırlayabilirsiniz. Ayrıca arka fon renklerini açık tercih etmeniz daha iyi olur.
  3. Yazı kullanımı:
    1. Yazı tipi seçerken herkesin rahatça okuyabileceği yuvarlak yazı karakteri kullanılmalı. Calibri, Arial, Comic Sans gibi.
    1. Bütünlük için mümkünse bütün slaytlarda aynı yazı tipi kullanılmalı.
    1. Başlıklar en az 44, normal içerik metinleri de en az 30 büyüklüğünde olmalı. (Sunum yapacağınız ortama göre yazı büyüklüklerine dikkat edin.
    1. Başlıklar haricinde metinlerin tümü BÜYÜK harf olmamalı.
    1. Cümleler kısa olmalı. Başlık hariç 6 satırı geçmemeli.
  4. Görsel kullanımı: Sunuları görsellerle desteklerseniz daha dikkat çekici olur. Az yazı ve bol görsel kullanırsanız daha kaliteli sunular hazırlarsınız.

Giriş Menüsü /// Slayt ekleme ve slayt düzeni, yazı tipi ile ilgili işlemler, numaralandırma-madde imi ve paragraf hizalama gibi işlemler, çizimle ilgili hazır nesneler bu bölümde yer almaktadır.

Giriş menüsü – Slaytlar bölümünden Sunumumuza yeni slayt ekleyebiliriz. Slayt bölümünden “Düzen” düğmesi ile slaytımız için yerleşim düzeni seçebiliriz. Aşağıda bu düzenlerden bazıları verilmiş.

  • Başlık Slaydı
  • Başlık ve içerik (metin-görsel vs)
  • Bölüm Slaydı
  • Başlık ve 2 içerik
  • Boş slayt

Biz slaydımızın içeriğine göre bunlardan birini seçebiliriz.

Not: Yazı tipi ve paragraf bölümü Word’deki gibi çalışıyor. Aşağıdaki alıştırmayı yapınız.

Alıştırma 1: Aşağıdaki kutuların altına bu kutudaki metin için hangi işlem yapıldığını yazınız. (işlemler listede verilmiştir.)

Bu iki video hem basit bir şekilde bir proje konusunda sunu hazırlamayı anlatıyor hem de PowerPoint ile yapabileceğimiz temel bilgileri veriyor.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.