14.Hafta 6.Sınıf: SAYI BİÇİMİ,SIRALAMA, FİLTRELEME, FORMÜL YAZMAYA GİRİŞ

Yeni haftadan selamlar. Bu hafta işleyeceğimiz konu çok önemli, LGS sınavında ya da deneme sınavlarında tablolar, sıralama, filtreleme ile ilgili soru gelme ihtimali oldukça yüksek. O yüzden bol örnek yapacağız.

SAYI BİÇİMİ (Hücre Veri Tipi); hücre içeriğinin veri türüne göre biçimlendirir. Örneğin; tarih, telefon, sayı gibi. Giriş menüsünde yer alır.

Yukarıda sayı biçimleri listesi görülmekte. Aşağıdaki tabloyu inceleyelim.

SIRALAMA İŞLEMLERİ

Sıralama işlemlerinde tablodaki hücreler içeriğine göre sıralanır. Aşağıdaki tabloda 6.sınıfta bazı öğrenciler deneme sınavına girmiş ve 100 üzerinden aldıkları notlar yazılmış.

Matematik dersinde kümeleri öğrenmiştiniz çocuklar şimdi gelin bu tablo üzerinde sıralama ile ayıralım.

  1. Sınıf Şubelerine göre alfabetik dizilim. (A–>Z) Tabloda düzenlenecek hücreleri seçiyoruz. (B2:E10) Giriş menüsünden “Sırala ve Filtre Uygula” düğmesine tıklıyoruz. Çıkan listeden “özel sıralama…” düğmesine basıyoruz. Aşağıdaki gibi ayar yapıp tamam düğmesine basıyoruz. Sonuç diğer görseldeki gibi sınıf bazlı bir dizilim oluyor.

Gördüğünüz gibi 6K, 6L ve 6M sınıflarına göre dizilim yaptı.

2. Başarı sıralaması yapalım. Burada ise sınav notu için Z–>A yani ters dizilim yapacağız. Az evvelki pencereyi açacağız ve aşağıdaki gibi ayarlayacağız.

Öğrenci numarasına ya da adına göre sıralamayı da siz deneyin. Sıralama alıştırmasında kullanmak için dosyayı tıklayıp indirebilirsiniz.

sıralama işlemleri

FİLTRELEME İŞLEMLERİ

“Sırala ve Filtre Uygula” komutlarından filtre işlemi ile tabloda hangi veriler görülsün hangileri görülmesin şeklinde bir süzme işlemi gerçekleştirilir. İlk iş bütün tablo seçilir. Yukarıdaki tabloyu kullanalım yine.

Bu sefer A1’den E10’a kadar seçim yapıyoruz. Sonra giriş menüsünden “Sırala ve Filtre Uygula” düğmesine tıklıyoruz. Tablomuz aşağıdaki gibi oluyor. Artık sütunlardaki üçgene tıklayarak seçim yapabiliriz.

Örneğin sadece “6K” sınıfı öğrencileri görülmesi için işlem yapalım.

6K sınıfını işaretli bırakıp diğerlerinden işaretlemeyi kaldırıyoruz. Tamam düğmesine basıyoruz.

Yukarıda görüldüğü gibi sadece 6K sınıfının listesi ekranda kaldı. Bu filtreleme metodu ile veri kümesinde bir kritere göre gösterilme durumu sağlanıyor. Özellikle çok fazla veri içeren tablolarda tercih edilen bir yöntem.

Beceri Temelli Alıştırma

Aşağıdaki tabloda öğrencilerin en sevdikleri spor hakkında yapılan anketin sonuçları yazılmıştır. Bu tablo için 3 soruyu cevaplayınız.

FORMÜL YAZMAYA BAŞLAMAK

Tablolama programlarının yaptığı en önemli işlemlerden birisi de formül yazmaktır. Bu hafta formül yazma temel matematik sembolleriyle başlayacağız ve örnek uygulama olarak alışverişi hesaplayan bir tablo çalışması yapacağız.

Aktif olan hücredeyken = (eşittir sembolü) yazmaya başladığımızda tablolama programı formül yazmaya başlandığını anlar. =’ yazdıktan sonra yapılacak işlemleri yazarız. Örneği aşağıdaki tabloya bakalım.

C1 hücresinin içine =A1+B1 yazılmıştır. Tablolama programı A1 ve B1 hücrelerindeki değerlerin toplamını hesaplamıştır.

Eğer verilerdeki sayıları yeni sayılar yazarak değiştirirseniz C1’deki sonuç da değişir. Eğer hücredeki veriyi metin olarak değiştirirseniz, aşağıdaki gibi bir uyarı alırsınız. Yani program bize hata mesajı verir.

Matematik dersinde öğrendiğiniz dört işlem ve parantez kullanımı burada da geçerli. Örneğin;

E1 hücresine =A1+B1*(C1/D1) formülü yazılmış. Program önce işlem önceliğine göre parantez içini hesaplamıştır sonra çarpma işlemi toplamadan öncelikli olduğu için bunu yapmış ve en son toplama işlemini gerçekleştirmiştir.

UYGULAMA /// Alışveriş Yaptım!!!

Ben ondalıklı sayıların olduğu bir tablo hazırladım siz isterseniz tane ile satılan ürünler için de hazırlayabilirsiniz.

  1. Tablo hazırlanır.
  2. B, C ve D sütununda değerler için “sayı biçiminden” ayar yapılır. C ve D’deki ilgili alanlar para birimi, B’deki ilgili alan virgülden sonra gramı yazmak için 3 hane şeklinde bırakılır.
  3. D2 hücresine =B2*C2 yazıyoruz. Sonra D2 aktif hücre iken alt köşesinden çekilerek formül 6. satıra kadar yayılır.
  4. Toplam fiyat için 3 hücre birleştirilir
  5. D7 hücresine =TOPLA(D2:D6) yazılır.

=TOPLA(D2:D6) formülü D2-D6 aralığında bulunan bütün hücreler içindeki değerlerin toplamını hesaplar.

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.